14. září. Mimořádná schůzka ministrů EU k migraci

30.08.2015
Euroskop, čtk

V Bruselu se mimořádně sejdou unijní ministři vnitra a spravedlnosti, kteří mají jednat o prudce rostoucím počtu uprchlíků mířících do Evropy. Oznámilo to lucemburské předsednictví. O svolání schůzky požádali ministři vnitra Německa, Francie a Británie.

Schůzka se podle lucemburského předsednictví uskuteční 14. září. Jejím cílem bude zesílit „evropskou odpověď“ na nynější krizi. V EU přitom už několik měsíců hoří spor o to, jak mají být stovky tisíc lidí v budoucnu rozděleny mezi jednotlivé členské státy, poznamenala agentura DPA.

Společné prohlíšení „trojky“

Ministři Thomas de Maizière, Bernard Cazeneuve a Theresa Mayová předtím ve společném prohlášení vyzvali k urychlenému vytvoření seznamu takzvaných bezpečných zemí původu. Kromě toho naléhají, aby byla do konce roku uvedena do provozu plánovaná přijímací centra pro uprchlíky v Itálii a v Řecku. Tato zařízení by měla umožnit zjistit, kterým lidem náleží status uprchlíka, protože jsou ve vlasti bezprostředně ohroženi, a kdo svou emigrací sleduje ekonomické cíle.

„Shodujeme se, že dál nesmíme ztrácet čas. Aktuální situace vyžaduje bezodkladné jednání a solidaritu uvnitř Evropy,“ podtrhli ministři.

Na ministerské Radě EU mají být vypracovány návrhy konkrétních kroků, které by Rada mohla schválit na řádném zasedání 8. října. „Výzvy zvládneme pouze prostřednictvím společné evropské azylové politiky, a k tomu potřebujeme okamžitá opatření,“ citovala z prohlášení ministrů Německa, Francie a Británie agentura DPA.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek