Ministryně: Omezme pomoc zemím, které odmítají uprchlíky

01.09.2015
čtk

Rakouská ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová se vyslovila pro zvýšení tlaku na ty členské země Evropské unie, které nesouhlasí se spravedlivým rozdělením uprchlíků. V rozhovoru v německé veřejnoprávní televizi ZDF řekla, že by těmto zemím omezila finanční pomoc.

„Tady je potřeba odpovědnosti všech 28 členských států,“ zdůraznila ministryně. Podle ní je třeba uvažovat o tom, zda neomezit finanční prostředky pro tyto nesolidární země. Jednou z možností je „redukovat požadavky, pokud není solidární odpovědnost“, řekla.

„Vysoký počet migrantů staví EU před existenční výzvu,“ uvedla dále Miklová-Leitnerová. „Buď Evropa na problému s uprchlíky ztroskotá, nebo z něj unie vyjde posílená – zejména díky spravedlivému rozdělení uprchlíků,“ dodala.

Podle nejmenovaného představitele EU není příliš jasné, jak přesně si rakouská ministryně věc představuje a žádný formální návrh není na stole. „Komise je otevřena všem konstruktivním nápadům, které přispějí k větší solidaritě na evropské úrovni a pobídnou členské země k tomu, aby přijaly větší množství uprchlíků,“ poznamenal tento unijní činitel.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek