EU promýšlí druhou fázi operace ve Středomoří

02.09.2015
čtk

Ministři obrany a zahraničí zemí Evropské unie posoudí možnost posunu evropské operace proti pašerákům lidí ve Středozemním moři do druhé fáze, na tiskové konferenci v Bruselu to sdělila mluvčí evropské diplomacie Catherine Rayová.

Operace EUNAVFOR MED byla zahájena v červnu 2015, poté, co Itálie žádala pomoc s uprchlickou krizí ve Středozemním moři. Cílem je především narušit „obchodní model“ pašeráků lidí, kteří na často chatrných plavidlech převážejí stovky lidí ze severní Afriky k břehům jižních zemí EU. EUNAVFOR MED spolupracuje s Europolem, Eurojustem a agenturou FRONTEX.

Mluvčí operace Antonello de Renzis Sonnino dnes připomněl, že cílem první fáze je sběr zpravodajských informací o pašeráckých sítích a jejich analýza.

Druhá fáze spočívá mj. v prohlídkách plavidel

Podle Rayové se operační velitel EUNAVFOR MED, italský kontraadmirál Enrico Credentino, minulý týden sešel s velvyslanci členských zemí unie. „Na základě vojenského zhodnocení navrhl posun do druhé fáze operace,“ řekla novinářům.

„Fáze dvě předpokládá vstupování na palubu, prohlídky, zabavování a v případě nutnosti také odklon podezřelých lodí z kursu. Třetí fáze má umožnit likvidaci plavidel a souvisejících prostředků, pokud možno před jejich použitím, a také zajišťování osob,“ sdělil dnes ČTK mluvčí operace.

EU byla dosud přesvědčená, že pro vstup do druhé fáze bude potřeboval mandát Rady bezpečnosti OSN a souhlas některých severoafrických států, aby v jejich vodách mohla zastavovat lodě. Tudíž v současnosti by tento posun platil jen pro mezinárodní vody.

Lodě EU zachránili přes 1400 lidí

Podle dnešních údajů Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) překonalo letos při cestě do Evropy Středozemní moře více než 350.000 lidí. Přinejmenším 2643 jich přitom zahynulo.

Rayová dodala, že lodě evropské operace se v létě podílely také na devíti záchranných operacích, při nichž bylo zachráněno přes 1400 osob.

Autor: čtk, Euroskop

Sdílet tento příspěvek