Juncker: EU potřebuje dodržovat pravidla, nikoliv další summit k migraci

03.09.2015
čtk

Evropská unie nepotřebuje další mimořádný summit k migraci, členské země ale musejí skutečně uvést do života už přijatá evropská pravidla, uvedl předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker pro irský deník The Irish Times. Komise už také v minulých dnech poslala některým unijním zemím dopis, ve kterém upozorňuje na související nedostatky v jejich právu.

Komise chce s přejímáním příslušných předpisů a jejich prováděním hodlá zemím jako je Itálie či Řecko pomáhat spolu s příslušnými agenturami, jako je Frontex či Europol.

Ovšem například Maďarsko, Německo, Itálie a Řecko mají vysvětlit, jak do praxe uvádějí evropské nařízení týkající se snímání otisků prstů imigrantů a žadatelů o azyl tak, aby bylo možné je později znovu identifikovat. Komise ale s těmito státy zatím nezahájila formální řízení pro možné porušení unijní legislativy.

Systém kvót není ze hry

Podle šéfa Komise musí opatření, která v souvislosti s migrací Komise navrhla na jaře naléhavě členské státy přijmout. „A to i ty, které s tím dosud váhaly. Letní dramatické události ukázaly, že nyní musíme konat a skutečně uvést do praxe společnou evropskou azylovou a uprchlickou politiku,“ napsal Juncker v The Irish Times.

Mluvčí Komise Margaritis Schinas řekl, že návrh z jara na mimořádné přerozdělení 40.000 žadatelů o azyl z Itálie a Řecka do jiných zemí EU podle určitého systému kvót je v zásadě stále na stole a země unie jej mohou přijmout většinovým rozhodnutím.

Země EU ale zatím nesplnily ani dohodu z červnového summitu EU, že si dobrovolně rozeberou 40.000 žadatelů o azyl setrvávajících v Itálii a Řecku: dostaly se jen k číslu okolo 32.000. Hranice unie od ledna do června překonal více než desetinásobek tohoto počtu, uvádí agentura Frontex.

Juncker příští týden ve Štrasburku předstoupí před europoslance s projevem „O stavu unie“. Hodlá představit nejnovější návrhy svého týmu, jak eskalující krizi řešit na evropské úrovni.

Komise chce seznam „bezpečných zemí původu“

Jedním z bodů, které komise navrhla, by mělo být ustavení trvalého mechanismu pro krizové přerozdělování části žadatelů o azyl z migrací nejpostiženějších zemí mezi ostatní členské státy unie. Komise tento svůj záměr oznámila už na jaře, když předložila první návrhy k řešení uprchlické krize.

Ještě do konce měsíce komise hodlá také předložit návrh společného celoevropského seznamu „bezpečných zemí původu“ tak, aby při posuzování žádostí o azyl například u lidí ze západního Balkánu platila ve všech státech unie stejná pravidla.

O návrzích Komise budou v pondělí 14. září moci diskutovat ministři spravedlnosti a vnitra unijních zemí na mimořádném jednání k migrační problematice.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek