EU by si měla přerozdělit 200 tisíc žadatelů o azyl, vyzývá OSN

04.09.2015
čtk

Vysoký komisař Organizace spojených národů pro uprchlíky António Guterres vyzval státy EU, aby si na základě povinných kvót přerozdělily přinejmenším 200.000 osob, které požádaly o azyl v hraničních zemích Schengenského prostoru, především v Řecku, Maďarsku a Itálii, informovala o tom agentura AFP.

„Evropa čelí největšímu přílivu uprchlíků za poslední desetiletí,“ uvedl Guterres. Vzniklá situace tak prý vyžaduje „masivní společné úsilí“, které ale není se současným roztříštěným přístupem členských zemí EU možné vyvinout. „Žádná země to nezvládne sama a žádná země nemůže odmítnout svůj podíl odpovědnosti,“ řekl Guterres. Jediným způsobem, jak vyřešit současnou uprchlickou krizi, je strategie založená na „odpovědnosti, solidaritě a důvěře“, dodal komisař.

Guterres si stěžuje na zacházení s uprchlíky

Osoby, které mají nárok na ochranu na území členských zemí EU, by se měly stát podle Guterrese součástí masivního programu, v rámci kterého by se mělo v unii přerozdělit až 200.000 žadatelů o azyl. Účast jednotlivých členských zemí EU na něm by přitom podle něj měla být povinná.

Vysoký komisař zároveň odsoudil, jak se s běženci na mnoha místech údajně nedůstojně zachází. Migranti, kteří nemají důvod zůstávat v Evropě, by podle něj měli být ale obratem vráceni do zemí původu.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek