Europol: Převaděčskou síť tvoří až 30 tisíc pašeráků

04.09.2015
čtk

Na transportu uprchlíků do Evropy se podle statistik Europolu podílí až 30.000 pašeráků, zástupce ředitele Europolu a bývalý policejní prezident Oldřich Martinů to uvedl v rozhovoru pro rádio Impuls. Dodal, že činnost pašeráků lidí je většinou- a někdy velmi důmyslně- organizovaná.

Europol se může na šetření organizovaných zločinů souvisejících s převaděčstvím podílet tehdy, pokud se kauza týká dvou členských států Evropské unie, řekl Martinů. „Ve většině případů se jedná o organizovanou činnost. Někteří jsou již tak sofistikovaní, že fungují například jako cestovní kanceláře a existují jako regulérní firma. Jiní rekrutují uprchlíky a vystupují jako HR agentury. Schovávají se za takzvané vyhledávaní mozků,“ uvedl Martinů.

Podle Martinů zatím neexistují důkazy, že by mezi uprchlíky mířícími do Evropy byli teroristé nebo džihádisté. „Nemůžeme to vyloučit a bezpečnostní riziko z dlouhodobého hlediska to samozřejmě je. Mezi foreign fighters (zahraničními bojovníky) se v převážné většině jedná o osoby, které pocházejí právě z těch menšin, které se usídlily na území Evropské unie,“ podotkl. Zahraniční bojovníci v řadách Islámského státu podle něj mohou spáchat teroristický čin kdekoli na území EU nevyjímaje Českou republiku.

EU chce začít ničit pašerácká plavidla

Šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová ministrům obrany členských států navrhla, aby lodě námořní operace EU ve Středozemním moři mohly v mezinárodních vodách dopadat a případně také ničit plavidla, která používají pašeráci k převozu migrantů k evropským břehům.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek