Tusk: Bylo by třeba přerozdělit dalších 100 tisíc uprchlíků

04.09.2015
čtk

Země Evropské unie by měly prokázat větší míru solidarity s těmi státy unie, které nejvíc zasáhla migrační krize, před jednáním s maďarským premiérem Viktorem Orbánem to v Bruselu prohlásil Donald Tusk, který předsedá jednání lídrů unijních zemí. Jedním z významných gest by podle něj bylo přijetí vyšších počtů uprchlíků. Tusk dnes v této souvislosti zmínil potřebu přerozdělit mezi státy EU nejméně 100.000 osob.

Tusk před schůzkou s Orbánem zdůraznil, že solidarita musí být jen jednou částí evropské odpovědi na krizi. Tou druhou musí být snaha dostat masivní pohyby uprchlíků pod kontrolu.

„Měli bychom vážně zvažovat způsoby, jak se s migrační vlnou vyrovnat posílením našich hranic a tím, že ‚klíče od Evropy‘ získáme zpět z rukou pašeráků a vrahů,“ prohlásil Tusk. Chybou by ale podle něj bylo, kdyby se EU v této otázce rozdělila na tábory zastánců větší ochrany hranic a těch politiků, kteří prosazují „otevřené dveře i okna“.

Tusk: Na summitu EU by se mělo jednat o zvýšení prostředků na řešení migrační krize

Prezidenti a premiéři unijní osmadvacítky by podle Tuska na říjnovém summitu měli diskutovat také o výrazném zvýšení prostředků, které jsou na řešení migrační krize v EU vynakládány.

„Je skutečně paradox, že největší země v Evropě jako Německo či Itálie potřebují naši solidaritu,“ podotkl Tusk a uvedl, že současný přístup k uprchlíkům je vlastně „vyjádřením evropské solidarity uvnitř Evropy“. Tusk dodal, že uvědomit by si to měly přávě země, kterou teď nejsou krizí výrazně zasaženy, ale samy mají se solidaritou z unie v minulosti své zkušenosti.

Podle některých médií se předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker chystá příští týden v projevu před Evropským parlamentem navrhnout přerozdělení možná až 160.000 osob. Mluvčí komise dnes nechtěla toto číslo, které už na svém webu zveřejnil také například deník Financial Times, nijak komentovat.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek