Sobotka: Jednáme s církvemi o pomoci uprchlíkům

07.09.2015
čtk

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvítal iniciativu papeže Františka, který vyzval evropské farnosti, náboženská sdružení a kláštery, aby se každý ujal aspoň jedné uprchlické rodiny.

„V napjaté době, které teď Evropa čelí, oceňuji prohlášení papeže Františka,“ napsal Sobotka v tiskovém prohlášení. „Papežovu iniciativu vnímám jako důležité poselství, které pomáhá v těchto nelehkých chvílích snížit napětí ve společnosti,“ podotkl dále.

„Výzva papeže Františka je v souladu s jednáními, která vláda vede s českými církvemi už od poloviny července letošního roku, kdy jsem se k tomuto tématu s představiteli církví osobně setkal. Konkrétní obrysy této spolupráce připravuje pracovní skupina k migraci, vedená ministerstvem vnitra, která má za úkol najít nejlepší cestu, jak uprchlíky, kteří u nás v souladu se zákony získají azyl, integrovat do české společnosti a umožnit jim v České republice nový důstojný život,“ doplnil Sobotka.

Biskupové nabídli pomoc vládě s přijetím rodin uprchlíků již v červenci. Zároveň vyjádřili připravenost pomáhat v jejich integraci a hledání dalších možných forem pomoci. Nabídka podle mluvčího České biskupské konference Františka Jemelky stále platí. Forma pomoci ale podle něj závisí na rozhodnutí ministerstva vnitra, v jehož gesci je i přijímání běženců v zemi.

Ministerstvo vnitra ČTK sdělilo, že s církevními institucemi již byla zahájena „úzká spolupráce ve vztahu k přijímání, péči a integraci uprchlíků na našem území“. Konkrétní způsoby spolupráce se podle vnitra budou odvíjet od aktuálních potřeb a kapacit Česka. Spolupráce se týká i přesídlovacího programu, v jehož rámci vláda přislíbila přijmout 400 uprchlíků z třetích zemí.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek