Rakousko, Česko a Slovensko chtějí lepší ochranu hranic

08.09.2015
čtk

Na potřebě posílit ochranu vnější hranice schengenského prostoru a zřízení zón pro uprchlíky se na schůzce v Bratislavě shodli předsedové vlád Česka, Rakouska a Slovenska. Rozdílný názor mezi premiéry přetrvává na přerozdělování uprchlíků na základě kvót.

Řešení migrační krize podle českého premiéra Bohuslava Sobotky vyžaduje společný postup EU. „Důraz na ochranu vnější schengenské hranice, na regulaci migračních toků, které směřují do Evropy, mohou být základem budoucí shody na úrovni Evropské unie,“ uvedl.

Sobotka nenaznačil další postup ČR v případě, že EU se přes odpor Česka a dalších zemí visegrádské skupiny rozhodne zavést povinné kvóty. „V diskusi se budeme snažit přesvědčit naše partnery v EU, aby se nezaváděly povinné, trvalé mechanismy relokace uprchlíků. Chceme pomáhat na dobrovolné bázi,“ řekl Sobotka.

Otazníky nad kvótami

Evropská komise bude po Česku podle dostupných informací chtít, aby povinně přijalo dalších téměř 3000 uprchlíků, a to pouze pár měsíců poté, co se Praha rozhodla dobrovolně se postarat o asi 1500 běženců.

Stejný názor ohledně povinných kvót jako Česko má také Slovensko. „Všem, kteří skutečně potřebují pomoc, je třeba pomoci. Musíme od těchto lidí odlišit ty, kteří přicházejí do Evropy z čistě ekonomických důvodů,“ řekl novinářům slovenský premiér Robert Fico.

Naopak Rakousko, které se potýká se zaplněnými ubytovacími kapacitami ve svých uprchlických táborech a které o víkendu umožnilo běžencům pobývající v Maďarsku vstup na své území a tranzit do Německa, by závazné přerozdělení uprchlíků uvítalo.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek