Schůzka ministrů vnitra bez dohody

15.09.2015
Euroskop, čtk

Ministři vnitra zemí Evropské unie se neshodli v otázce rozdělování žadatelů o azyl mezi jednotlivými unijními státy podle kvót. Novinářům to po několikahodinové diskusi řekl slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák.

Jean Asselborn, ministr zahraničí a pro migraci předsednického Lucemburska, na závěrečné tiskové konferenci jen uvedl, že plán přerozdělení 120.000 osob dnes podpořila velká většina členských zemí.

„Závěry (ministerské) rady v tomto smyslu nebyly přijaté,“ řekl Kaliňák. Odmítl tak několik hodin stará slova svých kolegů z Německa a Francie Thomase de Maizièrea a Bernarda Cazeneuva, že byla nalezena rámcová či předběžná dohoda. „Ke konsensu nedošlo, bylo víc zemí, které nesouhlasily. Nebyli jsme to jen my nebo Česká republika, ale i další země,“ řekl novinářům Kaliňák.

Rozhodne summit EU?

Jednání budou ale podle Asselborna pokračovat s tím, že rozhodnout by se mělo na další ministerské schůzce 8. října. Slovenský ministr je stejně jako jeho český kolega Milan Chovanec přesvědčen, že o otázce kvót by jako o politickém tématu měl rozhodovat summit EU.

„Když i ostatní ministři vnitra říkají, že toto téma je o Evropské unii, musí o něm hovořit lídři evropských zemí. To je podle mne rozhodující,“ míní Kaliňák. Snaha „obejít summit“ je podle něj projevem „strachu z pravdy“ ze strany některých členských zemí.

Schůzku premiérů a prezidentů evropské osmadvacítky může svolat předseda těchto jednání Donald Tusk. Ten dal už před dnešní ministerskou radou najevo, že tak učiní, pokud dnes nebude pro návrhy Evropské komise jasná podpora.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek