80 procent Francouzů chce kontroly na hranicích

17.09.2015
čtk

Jasná většina Francouzů, 80 procent, si přeje, aby se kvůli nynějšímu přílivu migrantů obnovily kontroly na francouzských hranicích. Ukázal to průzkum ústavu Elaby, jehož výsledky zveřejnila místní média.

Autoři ankety také uvedli, že největší podporu ohledně přístupu k migrantům ve Francii má ze strany obyvatel šéfka krajně pravicové Národní fronty (FN) Marine Le Penová. Její postoje jsou blízké 34 procentům lidí, zatímco u socialistického prezidenta Françoise Hollandea je to 32 procent a lídra klasické pravice Nicolase Sarkozyho 30 procent. Zbylá čtyři procenta respondentů nemají názor.

Hollandeova vláda prosazuje spolupráci v rámci Evropské unie včetně zavedení povinných kvót, podle kterých by běženci byli rozděleni do jednotlivých unijních zemí. Sarkozy je pro uzavření hranic a filtraci migrantů. Parlamentní strana Le Penové prosazuje, aby se do země nepouštěli vůbec žádní další přistěhovalci.

Socialistický premiér Manuel Valls ve středu v parlamentu řekl, že je připraven dočasně obnovit hraniční kontroly. „Kontroly hranice jsme již dočasně obnovili na jaře. A nebudeme váhat je opět zavést, jak to umožňují schengenské dohody, a to pokaždé, kdy si to situace v příštích dnech či týdnech vynutí,“ řekl podle webu L’Express šéf kabinetu.

Vyjádřil se poté, co některé země EU včetně Německa zavedly hraniční kontroly. Podle místních komentářů tak poněkud vzal vítr z plachet opoziční pravici bývalého prezidenta Sarkozyho, který využívá přistěhovalecké krize ke svému novému zviditelnění.

Zavedení kontrol na hranicích má jasnou podporu u klasické pravice a krajní pravice, ale pro je i většina (60 procent) přívrženců vládních socialistů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek