EP podpořil návrh na přerozdělení 120 tisíc uprchlíků

17.09.2015
Euroskop, čtk

Evropský parlament v hlasování velkou většinou podpořil návrh Evropské komise na přerozdělení 120.000 žadatelů o azyl z Řecka, Itálie a Maďarska. Učinil tak jen několik dní před jednáním ministrů vnitra členských zemí EU.

Právě státy osmadvacítky jsou ale těmi, kdo má v případném spuštění plánu na krizové přerozdělení 120.000 Syřanů, Iráčanů a Eritrejců poslední slovo. Na Česko by podle těchto kvót připadalo 2978 míst.

Pro podporu plánu komise podle tiskové služby europarlamentu zvedlo ruku 370 z 550 přítomných zákonodárců, proti bylo jen 134. Pro návrh tak byla jasná většina hlasujících, zároveň ale plán fakticky podpořila ani ne polovina všech evropských zákonodárců.

Mimořádná schůze k tomuto bodu, kterou svolal šéf europarlamentu Martin Schulz teprve ve středu, trvala jen asi půl hodiny. O návrhu europoslanci nejednali, s krátkými projevy vystoupili jen lídři jednotlivých parlamentních frakcí.

Většina zemí unie návrh podporuje a v úterý na opětovně svolané radě ministrů vnitra by tak o věci mohlo rozhodnout hlasování. Ministr zahraničí předsednického Lucemburska Jean Asselborn ve středu v diskusi v europarlamentu takovou možnost „silového“ řešení naznačil. Na druhou stranu o věci dál intenzivně jednají diplomaté unijních zemí ve snaze najít pro všechny přijatelný kompromis.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek