Eurokomisař: maďarský plot není trvalé řešení

18.09.2015
Euroskop, čtk

Komisař Evropské unie pro migraci Dimitris Avramopulos v Budapešti upozornil, že překážky jako maďarský plot na hranicích se Srbskem představují jen dočasné řešení, které pouze odkloní uprchlíky a migranty do jiných zemí a vystupňují napětí. Šéf maďarské diplomacie kritiku odmítl.

„Většina lidí, kteří přicházejí do Evropy, jsou Syřané, kteří potřebují naši pomoc,“ řekl eurokomisař Avramopulos na společné tiskové konferenci s maďarskými ministry zahraničí a vnitra.

„Neexistuje žádná zeď, kterou byste nepřelezli, neexistuje moře, které byste nepřepluli, pokud prcháte před násilím a terorem,“ řekl. „Máme morální povinnost jim nabídnout ochranu,“ řekl Avramopulos. Zároveň vyzval Maďarsko, aby pokračovalo ve spolupráci s Evropskou komisí při hledání společného a trvalého řešení. Dodal, že východiskem není násilí.

Maďarsko se chystá rozšířit svůj plot na hranice s Rumunskem a částečně s Chorvatskem. Tvrdí, že toto opatření je nezbytné pro ochranu vnějších hranic EU a schengenského prostoru volného cestování.

Podle Budapešti by EU měla bezodkladně vytvořit společnou sílu na ochranu hranic Řecka a také by se měla ujmout financování uprchlických táborů v Turecku, Jordánsku, Libanonu a Iráku a případně i budování nových táborů v těchto zemích.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek