Před klíčovou schůzkou ministrů stále chybí dohoda o kvótách

22.09.2015
čtk

Ministři vnitra zemí EU se dnes pokusí nalézt kompromis ohledně přerozdělení 120.000 žadatelů o azyl mezi země osmadvacítky. Česko spolu s dalšími státy visegrádské skupiny (V4 – Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) dál odmítá povinné kvóty a pomáhat chce jen dobrovolně.

Ministři vnitra se nad plánem Evropské komise jak rozdělit 120.000 Syřanů, Iráčanů a Eritrejců z migrací nejzatíženějších zemí EU mimořádně scházejí podruhé. Už minulý týden v pondělí dala V4 svůj odmítavý postoj ke kvótám jasně najevo. Země ze západu Evropy a především Německo a Francie jsou naopak jednoznačnými zastánci využití systému kvót a plán považují za projev evropské solidarity. Původně mělo přerozdělení ulehčit Itálii, Řecku a Maďarsku; Budapešť se však podílet nehodlá.

Lucemburské předsednictví unie se snaží najít kompromis a o věci intenzivně jednají diplomaté. Některé verze chystaných dokumentů, které unikly do médií, zmínku o povinných kvótách vůbec neobsahovaly. Zásadní pokrok směrem k dohodě zatím nicméně nenastal. Velvyslanci zemí unie se sejdou ještě jednou dnes dopoledne.

Pro hlasování nemá V4 blokační menšinu

O otázce by na ministerském jednání nakonec mohlo rozhodnout hlasování. To by země odmítající kvóty s velkou pravděpodobností prohrály. Hlasuje se takzvanou kvalifikovanou většinou. Znamená to, že pro návrh se musí vyslovit nejméně 55 procent hlasujících zemí, které ovšem společně představují nejméně 65 procent celkového počtu obyvatel unie.

Hlasovat nebudou ty státy, které mají dojednanou výjimku a pokud si mohou vybrat, rozhodnou se na plánu nepodílet. Dánska se věc netýká vůbec, svobodu volby mají Británie a Irsko.

Takzvanou blokační menšinu, která může návrh zastavit, tvoří nejméně čtyři země, reprezentující ovšem přes 35 procent obyvatel unie. Členský stát navíc může stále požádat o hlasování podle starších pravidel, kdy každá země dostává přidělený počet hlasů. V takovém případě by pro přijetí návrhu byl třeba souhlas většiny členských zemí, které dají v součtu dohromady nejméně 260 z 352 hlasů a nejméně 62 procent občanů unie.

Ve středu se v Bruselu sejde kvůli migraci mimořádný summit, otázku přerozdělení migrantů by však lídři zemí osmadvacítky přímo řešit neměli.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek