Odbory: Azylanti musí mít stejná práva jako čeští pracovníci

06.10.2015
čtk

Azylanti či cizinci s pracovním povolením musí mít v zaměstnání v Česku naprosto stejné podmínky jako čeští pracovníci, po jednání tripartity to na tiskové konferenci řekl předák Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Svaz průmyslu už dřív uvedl, že by podniky teď daly práci 5000 uprchlíků.

Odborům vadí xenofobní výpady v české společnosti. Středula připomněl, že nynější množství uprchlíků v ČR představuje jen zlomek počtu těch, které Česko v minulosti přijalo.

Odboráři ocenili přístup zaměstnavatelů i nabídku zaměstnání pro uprchlíky. Nesouhlasí ale s tím, aby se mluvilo o práci pro běžence. „Jakmile má člověk oprávnění působit na trhu práce, tak je postaven na roveň českým zaměstnancům. Myslíme si, že to je správné,“ dodal Středula.

Hanák: Tripartita bude řešit migraci zřejmě na každém zasedání

Šéf Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák uvedl, že tripartita se bude otázce migrace zřejmě věnovat každé zasedání. Odbory a zástupci zaměstnavatelů by měli nově dostávat rychlé informace o migrační krizi stejně jako poslanci a senátoři.

Podle Hanáka se těžko odhaduje, z jakého důvodu někteří lidé do Evropy a hlavně do Německa míří. „Buďme rádi, že zatím nejsou požadavky na Českou republiku, i když mě to jako Čecha mrzí,“ dodal šéf svazu průmyslu.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek