Merkelová nehodlá v politice vůči uprchlíkům nic měnit

08.10.2015
čtk

Navzdory sílící kritice, která se na její hlavu snáší kvůli řešení uprchlické krize, nehodlá německá kancléřka Angela Merkelová na svém „optimistickém“ kurzu nic měnit. Uvedla to ve středu večer v rozhovoru poskytnutém televizní stanici ARD. Kancléřka je i nadále přesvědčená, že Německo příliv migrantů do země zvládne.

„Zvládneme to, o tom jsem pevně přesvědčená,“ uvedla Merkelová. Jejím úkolem jako spolkové kancléřky je v nastalé „historické zkoušce“ prý hlavně „dát do toho všechno a mít optimismus i vnitřní jistotu, že jde o řešitelný úkol“.

Merkelová v rozhovoru rovněž odmítla, že by uvažovala o zastavení příjmu uprchlíků v Německu. „Jak by to asi fungovalo? Nemůžete jen tak uzavřít hranici,“ prohlásila.

Kritika z vlastních řad

Kromě tisíců demonstrantů, kteří se účastní pondělních demonstrací organizovaných v Drážďanech hnutím Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida) a středečních protestů svolávaných do durynského Erfurtu pravicově konzervativní stranou Alternativa pro Německo, musí Merkelová v poslední době čelit i tlaku z vlastních řad.

Nejsilnějším kritikem azylové politiky spolkové vlády je Horst Seehofer, bavorský premiér a předseda Křesťansko-sociální unie (CSU), která je sesterskou stranou kancléřčiny Křesťansko-demokratické unie (CDU). Ve středu navíc zaslalo Merkelové petici vyjadřující nesouhlas s jejím konáním v uprchlické krizi 34 předsedů krajských sdružení CDU, starostů a zemských poslanců této strany z osmi spolkových zemí. Kancléřka podle nich jedná v rozporu s programem strany.

Ministra vnitra neodvolá

Merkelová v televizním rozhovoru také podpořila svého stranického kolegu a ministra vnitra Thomase de Maizièrea, který rovněž čelí kritice za zvládání uprchlické krize. „Potřebuji ho více než kdy jindy,“ uvedla kancléřka. Odmítla tak spekulace o chystaném odvolání ministra, které se vyrojily poté, co včera spolková vláda svěřila koordinaci uprchlické politiky šéfovi kancléřčina úřadu Peterovi Altmaierovi.

Německo se v současnosti potýká s nejsilnější přistěhovaleckou vlnou v novodobé historii. Letos vláda očekává 800.000 žadatelů o azyl, neoficiálně se hovoří až o 1,5 milionu běženců.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek