EU řeší, jak bránit šíření nenávisti po Internetu

09.10.2015
čtk

Možnosti, jak bránit šíření nenávisti na internetu, v Lucemburku probírají ministři spravedlnosti členských zemí Evropské unie. Podle eurokomisařky pro spravedlnost Věry Jourové by jako příklad způsobu, jak by velké internetové firmy měly postupovat, mohl sloužit jejich postup proti šíření dětské pornografie.

„Uznáváme, že je snazší najít a odstranit fotografie nahých dětí, že definice toho, co je nenávistný projev je daleko složitější,“ poznamenala při příchodu na jednání česká eurokomisařka. Zdůraznila také, že je potřeba najít onu tenkou linii, kdy už nejde o svobodu vyjádření, ale o jasnou podporu nenávisti.

Evropa už s velkými provozovateli především sociálních sítí, například Facebooku či Twitteru, vyjednává. Jourová se s jejich představiteli sešla minulý týden. „Shodli jsme se, že šíření nenávisti je nepřípustné,“ podotkla komisařka.

Německá iniciativa

Se zástupci firem hovoří také Německo. I jeho ministr vnitra Heiko Maas dnes novinářům připomněl, že společnosti se na potírání dětské fotografie samy shodly. Například zástupci Facebooku dali podle něj najevo, že firma hodlá na boj s nenávistnými projevy vyčlenit výraznou finanční částku.

„Je to německá iniciativa… ale není to jen německý problém, týká se celé Evropy,“ poznamenal Maas. Také Jourová při příchodu zdůraznila, že ačkoliv internet je globální médium, je jejím hlavním zájmem dění v Evropě.

Podle českého ministra Roberta Pelikána by bylo vhodné také řešit otázku nepravdivých sdělení, které se například na Facebooku mohou „tvářit velice věrohodně“ a ovlivnit veřejné mínění. „Mně tolik nevadí nenávistné komentáře, i když mě samozřejmě mrzí a pobuřuje, když je čtu. Ale nebezpečné je, pokud je lidem předkládáno něco, co v nich cíleně vyvolává nenávist,“ podotkl český ministr. Také podle něho je třeba o věci jednat především se zástupci internetových firem a hledat společné mechanismy dalšího postupu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek