Europol a Interpol posilují boj proti pašeráctví migrantů do EU

16.10.2015
čtk

Mezinárodní policejní organizace Interpol a Europol posilují společný boj proti zločineckým sítím, které pašují migranty do Evropy, uvedla to v prohlášení ústředna Interpolu ve francouzském Lyonu.

Interpol oznámil, že se rozhodl vytvořit s pomocí Europolu speciální mezinárodní operační síť proti pašování běženců. Příští schůzka odborníků obou organizací se uskuteční začátkem roku 2016 v haagském sídle Europolu.

„Jako neutrální platforma 190 států má Interpol jedinečné postavení pro koordinaci mezinárodního boje proti sítím pašující lidi. A to nejen ve státech, kam tito lidé míří, ale současně v zemích jejich původu a v tranzitních státech,“ řekl generální tajemník Interpolu Jürgen Stock 120 účastníkům setkání z 50 zemí, kterých se pašování migrantů do Evropy týká.

Interpol je největší policejní organizací na světě. Interpol sdružuje demokratické i nedemokratické státy v rámci boje se všemi druhy trestné činnosti.

Stock: Žádná země nemůže zastavit pašování migrantů sama

Zástupce ředitele policejní organizace EU Europolu pro operace v terénu Wil van Gemert řekl, že výjimečný nárůst počtu běženců, kteří se snaží dostat do Evropy, vyvolal bezprecedentní míru různé zločinnosti, například padělání dokladů a nelegální převody peněz. Složitá situace si podle něj vyžaduje odpovídající reakci. Stock k tomu zdůraznil, že žádná země není s to sama zastavit pašování migrantů a návaznou organizovanou zločinnost.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek