Lotyšsko plánuje plot na hranici s Ruskem

21.10.2015
čtk

Lotyšsko plánuje postavit plot na částech své 270 kilometrů dlouhé hranice s Ruskem, aby zabránilo ilegálnímu pronikání migrantů na své území. Podle agentury AP to dnes řekla mluvčí ministerstva vnitra Daiga Holmaová.

Plot, vybavený vyspělými senzory, by měl v několika úsecích zabezpečit celkem 90 kilometrů lotyšsko-ruského pomezí, upřesnila mluvčí. Jeho vybudování je součástí projektu zaměřeného na posílení a lepší vytyčení hranic Lotyšska s východním sousedem. Projekt by měl být realizován během čtyř let nákladem 20 milionů eur (přes 541 milionů korun).

Do této bývalé sovětské pobaltské republiky, která je od roku 2004 členem NATO a Evropské unie, podle AP letos z Ruska ilegálně proniklo kolem 300 migrantů pocházejících většinou z Vietnamu, ale i z Iráku a Sýrie. To je více než dvojnásobek počtu běženců, kteří do této malé země se dvěma miliony obyvatel přišli za celý loňský rok.

Stavbu plotu Riga plánovala již dlouho před nynější migrační krizí v Evropě. Nyní se však podle Holmaové stal projekt prioritou kvůli obavám z toho, že pašeráci lidí využijí Lotyšsko jako tranzitní zemi.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek