Kongres lidovců: Orbán vyzýval k obraně Evropy

23.10.2015
čtk

Maďarský premiér Viktor Orbán na kongresu Evropské lidové strany v Madridu uvedl, že uprchlická krize je vážný problém Evropy a že Evropa musí bránit své hodnoty.

Orbán na kongresu lidovců prohlásil, že nejde o uprchlickou krizi. „Je to migrační vlna složená z ekonomických běženců, z uprchlíků a zahraničních bojovníků,“ řekl. Dále uvedl, že Evropa „má vážný problém“ a že současná uprchlická krize je schopná Evropu destabilizovat. „Musíme sebrat odvahu, dát stranou ´politiku korektnosti´ a bez pokrytectví zahájit debatu. Co si myslíme o našem civilizačním dědictví? Může být změna kulturního modelu vnucena zvenčí?“ tázal se a zvoláním „Braňme Evropu!“ svůj příspěvek zakončil.

Orbán kritizoval média

Vystoupil ostře proti tomu, jak novináři informují o uprchlické krizi. „Respektují média svobodu vyjadřování a právo na informace, když publikují jenom snímky žen a dětí, zatímco 70 procent těch uprchlíků jsou muži, kteří vypadají jako armáda?“ řekl.

2,3 miliardy eur pro země čelící uprchlické vlně

Předseda Evropské komise Juncker kritizoval členské státy EU za nedodržování svých závazků v poskytnutí pomoci a řekl, že je třeba naléhavě pomoci zemím, které čelí náporu uprchlíků. Hovořil dále o „novém bratrství“ s Afrikou a o plnění závazků k humanitární pomoci.

„Neslibujme, jednejme, protože nastala naléhavá situace“, řekl předseda EK. Členské státy se zavázaly poskytnou zemím zasaženým migrační vlnou 2,3 miliardy eur, avšak zatím daly dohromady pouze 275 milionů.

„Migrační krize, kterou nyní prožíváme, neskončí o Vánocích. Potrvá dál a je třeba dál jednat. V Evropě je zapotřebí také rozvíjet hodnoty srdce, na něž často zapomínáme,“ řekl Junker.

Tusk: Lidé jsou schopni pomoci, ale potřebují i pocit bezpečí

Šéf unijních summitů Donald Tusk upozornil na to, že Evropa ztratila schopnost obrany svých hranic. „Musíme skoncovat se zbytečnou diskusí těch, kdo chtějí bránit hranice, a stoupenců solidarity a otevřenosti. Obyčejní občané jsou připraveni přijmout uprchlíky, ale zároveň očekávají, že politici budou plnit své povinnosti. Lidé se potřebují cítit v bezpečí a jenom tak budou schopni pomoci těm, kteří to potřebují,“ řekl Tusk.

Kongres lidovců se koná před nedělním summitem, na který Juncker pozval vůdce země, které se nacházejí na migrační trase.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek