Čeští policisté budou pomáhat na maďarských hranicích

23.10.2015
čtk

Česká policie se od 1. listopadu zapojí do ostrahy hranic schengenského prostoru v Maďarsku. Jejich působení na maďarsko-srbské hranici potrvá měsíc. Padesátka policistů bude hranice střežit ve třech lokalitách. Budou hlídkovat společně s maďarským vojákem a policistou. ČTK to dnes sdělil mluvčí policejního prezidia David Schön. Policisté by měli na misi z Česka podle informací ČTK vyjet mezi 29. a 31. říjnem.

Vyslání policistů do Maďarska tento týden schválila vláda. „Jsem rád, že projekt, který jsem se svým maďarským kolegou začal připravovat již během mé červnové pracovní cesty, dostal konkrétní obrysy a spolupráce mezi českou a maďarskou policií dostane zcela nový, intenzivnější rozměr,“ uvedl v tiskové zprávě policejní prezident Tomáš Tuhý. Pokud bude mít přínos, tak není vyloučeno to, že pomoc při ostraze hranic bude pokračovat i v dalších měsících.

Čeští policisté pravidelně slouží v zahraničních misích, například v Kosovu, Afghánistánu či Gruzii. Přes 60 policistů je zapojeno také do evropského projektu Frontex, který pomáhá při řešení migrační krize v Řecku, Maďarsku nebo Itálii.

Pomáhá i česká armáda

Už od minulého týdne v Maďarsku působí přes dvě desítky českých vojáků. V Maďarsku budou do poloviny prosince. Jsou to zejména řidiči a obsluha techniky. Maďarské armádě pomáhají při převozu materiálu nebo při budování plotu díky zemnímu stroji, který je vybaven vrtákem a sbíječkou.

Česká armáda také poskytla deset polních kuchyní, přepravník kontejnerů a jedno vozidlo, které slouží jako pojízdná ženijní dílna.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek