ČR chce celoevropskou kampaň v zemích původu imigrantů

11.11.2015
čtk

V zemích, odkud do Evropy míří nejvíce migrantů, je podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka potřeba organizovat informační kampaň, aby počet uprchlíků dále tolik nerostl. Zaorálek to uvedl v Praze po jednání s 22 českými velvyslanci ze zdrojových, tranzitních i cílových zemí současné migrační vlny.

„Bylo nám sděleno, že v těch zemích, kde naši velvyslanci působí, se šíří zpráva, že Evropa je schopna a je připravena na tři miliony migrantů. Takže takováto informace se tam šíří způsobem, který tu vlnu ještě povzbuzuje,“ poznamenal Zaorálek. Dodal, že Evropa potřebuje aktivní informační kampaň, která by účinně bránila tomu, aby vlna nerostla.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky by ambasády měly realisticky informovat o poměrech, které jsou v Evropě. „My se setkáváme s tím, že lidé, kteří obchodují s migrací…tak poskytují lidem v uprchlických táborech zkreslené informace o skutečných poměrech, tak jak v Evropě jsou. To znamená, nadsazuje se sociální zabezpečení, nadsazuje se řešení bydlení, řešení zaměstnání, vytvářejí se iluze, které potom jsou vystřídány deziluzí,“ řekl premiér. Kampaň by podle něj měla být celoevropská.

„Je potřeba také vrátit lidem z těchto zemí perspektivu, aby ji nehledali jinde,“ uvedl Sobotka. Dvoudenní setkání zástupců státní správy s českými ambasadory označil za unikátní poradu. Informace z jednání využije Sobotka ve středu a ve čtvrtek na migračním summitu EU-Afrika na Maltě. „Není ale důvod, abychom měnili svůj přístup k této krizi. Od začátku klademe důraz na ochranu vnější hranice EU a na tom jsme se shodli i dnes,“ uvedl premiér.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek