Summit EU- Afrika ustaví svěřenecký fond

11.11.2015
čtk

Maltský summit o migraci má podle premiéra Bohuslava Sobotky přispět k omezení pašeráctví a nastavení pravidel pro vracení uprchlíků. Sobotka, který očekává mimo jiné přijetí deklarace mezi Evropskou unií a africkými zeměmi, to uvedl v Praze před odletem do maltské metropole.

Jednání mezi osmadvacítkou, africkými státy a Tureckem musí podle Sobotky přinést řešení, jinak by byl summit zbytečný. Pro Českou republiku je přitom stěžejním cílem vallettského jednání dohoda s Afrikou a Tureckem na společném zvládání migračních toků.

Evropa podle Sobotky zatím nevěnovala dostatečnou pozornost tomu, co se děje v jejím bezprostředním okolí, a podcenila tak některá rizika, například situaci v Libyi a válku v Sýrii, odkud do Evropy proudí statisíce uprchlíků.

Šéfové vlád osmadvacítky budou s africkými představiteli diskutovat také o lepším zaměření rozvojové spolupráce a podpoře investic v Africe. V rámci summitu bude slavnostně ustaven Svěřenecký fond pro Afriku, do něhož Česko přispělo částkou 600.000 eur.

Vnější hranice budou lépe střeženy

Státy chtějí zlepšit kontrolu vnějších hranic EU posílením pravomocí evropské agentury pro jejich ochranu (Frontex). Maltské jednání by mohlo vést i k tomu, že Frontex bude mít napříště větší rozpočet, vlastní lidi a vybavení. Dosud musí o vše žádat členské státy EU.

Sobotka má na summitu podle mandátu, který mu dala vláda, prosazovat především zlepšení ochrany hranic a systému registrace uprchlíků, což by mimo jiné mělo znemožnit pašerákům lidí vydělávat na nelegální migraci.

Český premiér bude na summitu hájit i zájmy Polska. Po dvoudenním summit se ve čtvrtek ještě neformálně setkají premiéři zemí EU, aby probrali dosavadní opatření proti uprchlické krizi.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek