Nizozemsko prý navrhuje vznik mini-Schengenu

20.11.2015
čtk

Nizozemská vláda jedná interně, ale i s některými spojenci o plánu zavést pasové kontroly na hranicích několika západoevropských zemí s cílem omezit příval migrantů a uprchlíků. Vznik jakéhosi „mini-Schengenu“ by ale znamenal porušení smlouvy zaručující volný pohyb uvnitř schengenského prostoru, který nyní tvoří 26 evropských států, uvedla agentura Reuters.

Evropská komise podle sdělení své mluvčí zatím žádný formální návrh k tomuto kroku neobdržela. Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére ale ve čtvrtek na tiskové konferenci v Berlíně uvedl, že jeho nizozemský kolega mu tuto myšlenku předestřel. Německo tím prý ale nadšeno není.

„Naším politickým cílem musí být, aby schengenský prostor fungoval jako celek,“ prohlásil de Maiziére. „Všechno ostatní mohou být jen doplňkové úvahy,“ dodal.

Návrh Nizozemců se liší od plánu, který k této problematice nastínili Francouzi. Ti navrhují zavést systematické pasové kontroly na hranicích uvnitř schengenského prostoru jako bezpečnostní opatření po teroristických útocích v Paříži z minulého týdne.

Nizozemský list De Telegraaf napsal, že „mini-schengenský prostor“ by měl zahrnovat pět zemí – Belgii, Lucembursko, Německo, Nizozemsko a Rakousko. Kromě toho by podle plánu měly být mimo hranice této oblasti vytvořeny tranzitní tábory pro migranty.

Šéf nizozemské diplomacie Bert Koenders tyto podrobnosti deníku potvrdil, ale dodal, že se zvažují i jiná opatření.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek