Tusk slyšel od Makedonie kritiku EU kvůli uprchlíkům

23.11.2015
Euroskop, čtk

Ostrou kritiku chování Evropské unie vůči Makedonii v uprchlické krizi si ve Skopje vyslechl předseda Evropské rady Donald Tusk. Podle makedonského prezidenta Ďorďeho Ivanova evropská osmadvacítka jeho zemi neposkytuje dostatečnou finanční podporu a nesdílí s ní ani potřebné informace. Napětí v politicky nestabilní balkánské zemi proto podle prezidenta narůstá.

„Čelíme nedostatku materiálních, lidských i technických kapacit, abychom dokázali reagovat na hrozby a rizika (spojená s migrací),“ uvedl Ivanov po setkání s Tuskem. „Nebezpečí možného střetu mezi uprchlíky a migranty, mezi migranty a policí a armádou, a také mezi migranty a místními lidmi je vysoké,“ dodal makedonský prezident.

Makedonie má podle Ivanova ve svých tranzitních střediscích kapacitu pro ubytování asi 2000 lidí. Pokud jejich počet poroste, bude to mít podle něj za následek přímé ohrožení makedonské národní bezpečnosti.

Makedonií prošlo 500 tisíc lidí

Makedonií prošlo během letošního roku na cestě po takzvané balkánské stezce do západní Evropy asi půl milionu migrantů. Skopje začalo ve čtvrtek povolovat přechod přes své území pouze uprchlíkům ze Sýrie, Afghánistánu a z Iráku, migranty z jiných zemí nevpouští. V sobotu na řecké straně společné hranice demonstrovalo proti tomuto kroku asi 1300 migrantů převážně ze severní Afriky, Pákistánu, Íránu a Bangladéše. Protest se obešel bez násilností.

Tusk se kromě Ivanova ve Skopje sešel i s makedonským premiérem Nikolou Gruevskim. Už dopoledne navštívil také albánskou metropoli Tiranu, kde se sešel s premiérem Edim Ramou.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek