Juncker: Schengen je v kómatu

25.11.2015
Euroskop, čtk

Schengenský systém volného pohybu upadl po teroristických útocích a kvůli migrační krizi do kómatu, proto je potřeba ho znovu vzkřísit. Dnes to na plenárním zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku prohlásil předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Varoval, že pokud Schengen padne, přestane dávat jednotná Evropa smysl.

„Musíme zachovat při životě ducha Schengenu,“ vyzval Juncker. Jeho prohlášení směřovalo především k členským státům EU, které podle něj musí dostát svým závazkům ochrany vnějších hranic evropského bloku.

Juncker připomněl, že Evropská komise i unijní státy připravují řadu opatření, která mají zajistit větší bezpečnost vůči hrozbě terorismu. Řekl také, že jednou z cest je i uvést do praxe jmenné seznamy cestujících v letecké dopravě, a to nejen na letech mimo Schengen, ale i v rámci vnitroevropských spojů.

„Existují jisté (sporné) otázky, které je třeba vyřešit, a jsou důvody, proč to udělat,“ řekl Juncker. V minulosti se o seznamech cestujících v letecké dopravě opakovaně hovořilo, jako problematické a kontroverzní byly zmiňovány v souvislosti s otázkou lidských svobod.

Juncker také řekl, že teroristické útoky ve Francii, které provedli islámští radikálové, z nichž mnozí měli evropské občanství, svádí k tomu, aby lidé i státy svalovali vinu na běžence. „Ti, kdo spáchali tyto zločiny, jsou ale ti samí, kteří nutí uprchlíky opouštět domovy,“ dodal předseda EK. Opětovně tak varoval, aby se mezi žadateli o azyl a teroristy nekladlo rovnítko a aby se jejich osudy nezobecňovaly.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek