Migrační krize: Balkánské země se dohodly na spolupráci

26.11.2015
čtk

Bývalé jugoslávské republiky a Albánie si na summitu v Záhřebu slíbily spolupráci za podpory Evropské unie a Spojených států při ochraně evropských hranic a při zvládání rekordní vlny žadatelů o azyl. Této otázce věnovaly velkou pozornost vzhledem k obavě, že mezi migranty se mohou do Evropy dostávat islamističtí radikálové k vzhledem k nedávným teroristickým útokům v Paříži.

Vrcholné schůzky vedoucích představitelů států jihovýchodní Evropy se zúčastnil i předseda Evropské rady Donald Tuska americký viceprezident Joe Biden.

„Nynější dramatická migrační krize představuje nebývalou výzvu jak z humanitárního, tak bezpečnostního hlediska. Vyžaduje dialog a dohodu o lepší ochraně vnějších hranici EU a podstatné snížení migračního tlaku na dotčené země,“ uvádí se podle agentury AP v deklaraci přijaté na závěr vrcholné schůzky.

Deklarace položila zákaldy možné spolupráce, ačkoliv konkrétní opatření na hranicích nezavádí. Konstatovala také, že všechny zúčastněné státy by měly mít v zájmu míru a stability kdysi neklidného regionu možnost vstoupit do EU a NATO. Kdysi jsou členy těchto organizací ze států bývalé Jugoslávie pouze Slovinko a Chorvatsko.

Srbsko a Makedonie se snaží omezovat tok imigrantů

Slovinsko, které je hraniční zemí schengenského prostoru, začalo na hranicích s Chorvatskem budovat plot s ostnatým drátem, avšak prezident Borut Pahor označil za prioritu dohodu s jižním sousedem.

Jednotlivé balkánské státy v průběhu současné migrační vlny obviňovaly své sousedy, že nijak nebrání přílivu běženců a migrantů na jejich území. Nejfrekventovanější současná migrační cesta přitom vede přes Řecko, Makedonii, Srbsko, Chorvatsko a Slovinsko do západní Evropy. Srbsko a Makedonie začaly minulý týden povolovat přechod přes svoje území jen uprchlíkům ze Sýrie, z Afghánistánu a z Iráku.

Uprchlíci opět zvyšují napětí na Balkáně

„Uprchlická krize vyčerpává (finanční) zdroje zemí v tomto regionu. Je jasné, že je třeba zlepšit přeshraniční spolupráci a sdílení informací pro řešení situace kolem proudících uprchlíků a zároveň zvýšit schopnost předcházet teroristickým hrozbám,“ řekl americký viceprezident Bide.

Bidenovu přítomnost na summitu média interpretují jako signál opětného zvýšeného zájmu USA o tento neklidný region, v němž příval běženců z Blízkého východu, Asie a Afriky vrátil do vztahů napětí.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek