Valls: EU nemůže nadále přijímat tolik imigrantů

26.11.2015
čtk

Evropa podle francouzského premiéra Manuela Vallse nemůže nadále přijímat tolik migrantů, jako dosud, sdělil to premiérův úřad zástupcům zahraničních médií, když upřesňoval citace zahraničního tisku, podle něhož se premiér v úterý vyslovil proti přijímání dalších migrantů. Valls rovněž vyzval k lepší kontrole vnějších hranic EU.

Francouzský premiér varoval před přetížením Evropy tváří v tvář přílivu uprchlíků. Není ale zcela jasné, jakými slovy to učinil. „Evropa musí říci, že už nadále nemůže přijímat tolik migrantů, to není možné,“ citoval jeho slova úřad vlády.

Zahraniční tisk ho totiž údajně v minulých dnech špatně citoval. Bez pochybností jsou Vallsovy výzvy ke zlepšení kontrol na vnější hranici EU. To je podle něj rozhodující pro budoucnost Evropské unie. „Pokud to neuděláme, budou národy říkat: Dost bylo Evropy,“ řekl Valls.

Valls kritizoval Merkelovou

Neobvyklá francouzská kritika pak z Vallsových úst zazněla na adresu německé kancléřky Angely Merkelové. Valls naznačil, že byl překvapen jejím rozhodnutím uvolnit azylová pravidla pro syrské uprchlíky. „Nebyla to Francie, která řekla: přijďte!“ citovala média francouzského premiéra.

Valls také uvedl, že podle něj musí EU najít taková řešení, aby uprchlíci před občanskou válkou v Sýrii mohli být zaopatřeni už v sousedních zemích, „jinak Evropa riskuje zpochybnění své schopnosti účinně kontrolovat své hranice“.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek