FT: Řecku hrozí vyloučení ze Schengenu

03.12.2015
čtk

Evropská unie upozornila Řecko, že mu pozastaví členství v schengenském prostoru bez kontroly vnitřních hranic, jestliže do poloviny prosince nezastaví příliv uprchlíků do zbytku Evropy. Informoval o tom dnes web listu Financial Times (FT).

Podle Financial Times roste ve zbytku unie hluboká nespokojenost s neochotou Atén začít intenzivně hlídat svou hranici s Tureckem, která je zároveň vnější hranicí EU, a to s unijní pomocí.

Řecko má prý na řešení situace čas jen do poloviny prosince, respektive do příštího unijního summitu. Možnost vyřazení z Schengenu, kde je možné cestovat přes hranice jednotlivých států bez nutnosti předkládat osobní doklady, je podle několika unijních ministrů a vysokých představitelů jediným prostředkem, jak přesvědčit řeckého premiéra Alexise Tsiprase, aby splnil své sliby a začal s unií spolupracovat.

V případě, že EU splní svou hrozbu, šlo by o první případ, kdy by členské zemi bylo pozastaveno členství v schengenském prostoru od jeho založení v roce 1985.

Tlak na Atény souvisí se snahou zpřísnit kontroly na společné vnější hranici EU, a zajistit tak přežití vlastního schengenského prostoru, jehož propustnost pro běžence vyvolává již vážnou kritiku v mnoha zemích unie. Evropská komise tento měsíc navrhne vznik společných pohraničních jednotek, které by se ujaly kontroly vnější hranice EU, a to i případně proti vůli hraničních států, v tomto případě Řecka.

Ministři vnitra zemí EU, kteří se sejdou v pátek, mají dát podle FT jasně najevo, že přistoupí k drastičtějším opatřením, pokud setrvá Řecko v nečinnosti.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek