Ministři vnitra EU se sejdou v Bruselu

04.12.2015
Euroskop, čtk

Některá opatření související s bojem proti terorismu proberou v Bruselu ministři vnitra zemí Evropské unie. Mluvit se tak bude například o potřebě prosazení celoevropského registru pasažérů leteckých spojů či o možnostech jak lépe chránit vnější hranice společenství.

Registr pasažérů je dlouhou dobu dojednávaný nástroj, který by měl umožnit lepší vyšetřování, odhalování a dopadání pachatelů například teroristických činů. Někteří europoslanci jej ale odmítají jako přílišný zásah do osobní svobody. Shoda se státy by měla být nalezena do konce letošního roku.

Problém s Řeckem

Diskutovat se také bude o stávající situaci ohledně přerozdělování uprchlíků mezi unijními zeměmi a vůbec o vývoji migrační krize. Řecko by mohlo uslyšet varování, že je skutečně na čase výrazně zlepšit ochranu jeho hranice. Přes opakované výzvy v tomto směru totiž zatím Atény nedokázaly zabránit průchodu desetitisíců migrantů dál do Evropy.

Řekům se navíc zatím nepodařilo ani splnit úkol z podzimu a plně spustit takzvané „hotspoty“, tedy systém identifikace a registrace uprchlíků, kteří by měli být dál přemísťováni po unii.

V EU tak podle médií sílí úvahy například o odchodu Řecka z schengenského prostoru volného pohybu či dokonce o možnosti obnovit v tomto prostoru hraniční kontroly. Druhou možnost však mnohé evropské státy jednoznačně odmítají.

Dalším z bodů diskuse má být celoevropský seznam bezpečných zemí, tedy takových zemí, ze kterých by unijní státy neměly důvod přijímat imigranty.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek