Francie a Německo by chtěly silnější FRONTEX

04.12.2015
čtk

Francie a Německo navrhují významné posílení pravomocí a schopností evropské agentury Frontex tak, aby mohla při ochraně hranic zasahovat tam, kde selžou členské státy unie, ČTK a České televizi to sdělil český zástupce Milan Chovanec během své návštěvy Bruselu, kde se účastnil jednání ministrů vnitra.

Připomněl, že podobné kroky Česká republika a další středoevropské země visegrádské skupiny – tedy také Slovensko, Maďarsko a Polsko – prosazují už řadu měsíců.

Návrh chce posílení FRONTEXu

„Komise by měla předložit návrh umožňující, aby v případě, že stát není schopen plnit své povinnosti při ochraně národní hranice převezme tuto povinnost Frontex,“ řekl německý ministr vnitra Thomas de Maiziére dnes při příchodu novinářům. Ten spolu s francouzským ministrem vnitra Bernardem Cazeneuvem poslali návrh dopisem ostatním členským státům.

Ohledně posílení Frontexu zdůrazňují oba ministři v dopise potřebu zvýšení kapacit, které je agentura schopna nasadit. Navrhují proto stanovit předem určený personální příspěvek členských zemí do společného týmu budoucí evropské pohraniční stráže. Frontex by měl mít také přístup do databází, které ke své práci potřebuje.

Snaha ztížit cestování radikálům

Mezi návrhy uvedenými v dopise je revize pravidel schengenského prostoru, která umožní systematické kontroly také občanů zemí EU a srovnávání jejich údajů s příslušnými databázemi. Krok by ztížil cestování například takzvaným „zahraničním bojovníkům“, tedy zradikalizovaným evropským občanům, například do Sýrie a zpět.

Francie a Německo navrhují také posílení evropského azylového systému a operativnější podporu těm členským zemím, které se ocitnou pod migračním tlakem.

O podobnou pomoc ostatně nyní pod tlakem požádalo Řecko, pro řešení současné situace klíčová země. Řekové, kteří podle Chovance situaci zjevně nezvládají, jsou stále silněji kritizováni.

Chovanec: Problémy jsou se zprovozněním hotspotů

Podle Chovance existuje reálná šance na zmírnění migrační krize přes zimní měsíce, a je proto potřeba najít řešení tak, aby se problém se stejnou silou nevrátil na jaře.

Český ministr dnes připomněl, že přes závazek z evropského summitu nebyly například k počátku prosince plně zprovozněny takzvané hotspoty, tedy proces registrace, identifikace přicházejících migrantů a jejich přidání do evropských databází. Bez toho ovšem v zásadě nezačal fungovat ani přes odpor části států domluvený systém přerozdělování žadatelů o azyl mezi ostatní státy unie.

Chovanec připomněl, že podobný postup by znamenal v některých případech změnu unijní legislativy, se kterou je třeba začít co nejdříve. „Je potřeba v řádu týdnů a měsíců ty myšlenky rozpracovat a začít je uvádět v život,“ upozornil český ministr.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek