Schulz kritizoval oslabování EU

09.12.2015
Euroskop, čtk

Země, které odmítají přerozdělování uprchlíků, oslabují Evropskou unii, řekl v Bruselu novinářům předseda Evropského parlamentu Martin Schulz. Kvóty jsou podle něj potřeba, neboť jsou v současné době jediným mechanismem, jak se vypořádat s uprchlickou krizí.

„Neúčastnit se tohoto systému je podle mne špatná reakce,“ řekl Schulz. Imigrační krize podle něj vyžaduje společné evropské řešení a EU by se měla nyní zaměřit na ochranu vnějších hranic a právě na redistribuci uprchlíků z registračních středisek (hotspotů).

Slovensko povinné kvóty na přerozdělování uprchlíků v EU napadlo u Soudního dvora EU, žalobu proti kvótám podalo také Maďarsko. Česko, které při hlasování ministrů vnitra členských států EU o zavedení povinných kvót na přemístění uprchlíků bylo rovněž proti, vůči tomuto rozhodnutí nehodlá podnikat právní kroky.

Takzvaný mini-Schengen by podle Schulze byl rizikem pro budoucnost Evropské unie. „Znovuzavedení systematických kontrol na hranicích nebo vyloučení některých zemí ze Schengenu by nebylo příliš smysluplné,“ dodal předseda EP.

Klíčová je podle něj rovněž otázka bezpečnosti. „Parlament vyzval jednotlivé země, aby co nejvíce spolupracovaly při výměně informací o teroristických hrozbách a aby ostatním zemím nebránily v přístupu k tomu, co vědí. Shromažďování dat je jedna věc a výměna druhá,“ podotkl Schulz.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek