EK chce jednotku kvůli lepší ostraze Schengenu

11.12.2015
Euroskop, čtk

Evropská komise se už příští týden chystá navrhnout vznik nových jednotek pohraniční stráže, které by v případě nutnosti hlídaly vnější hranice schengenského prostoru a které by mohla EK nasadit i bez předchozího souhlasu konkrétní země. Napsaly o tom belgický deník Le Soir a list Financial Times.

Podle jejich informací hodlá komise už v úterý zveřejnit své plány na vznik jednotky o dvou tisících příslušnících, k jejímuž nasazení by mohlo dojít i navzdory námitkám dané členské země. Podle Financial Times by tak šlo o největší transfer národních pravomocí Bruselu od vzniku jednotné měny.

Mluvčí komise Margaritis Schinas pouze uvedl, že EK se v úterý chystá zveřejnit konkrétní návrhy týkající se lepšího zabezpečení hranic. Nic bližšího ale neřekl a zdůraznil, že konečná podoba návrhu ještě nevznikla a že se o něm stále debatuje mezi jednotlivými eurokomisaři.

Podle deníku Financial Times je aktivita komise pokusem, jak na poslední chvíli zachránit kolabující schengenský prostor bez hraničních kontrol ve stávající podobě. List zároveň připomíná, že o vzniku společné celounijní jednotky ochrany hranic se debatuje už 15 let, ale plány vždy nakonec ztroskotaly na odporu zemí, které se nechtěly vzdát svých výsostných pravomocí. Nyní by vzhledem ke kritické situaci mohly být členské země k návrhu vstřícnější.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek