Imigrační krize: Zpřísnění pohraničních kontrol ve Švédsku

18.12.2015
čtk

Švédský parlament schválil zákon umožňující provádět pohraniční kontroly totožnosti ve všech dopravních prostředcích, podle agentury AFP je opatření v souladu se snahou švédské vlády omezit příliv migrantů.

Dosud mohla švédská policie kontroly provádět jen ve vlakových spojích mezi dánskou metropolí Kodaň a jihošvédským Malmö.

Novela zákona se vztahuje na všechny dopravní prostředky, tedy autobusy, vlaky a lodě směřující do Švédska z jiných zemí, zejména pak z Německa a Dánska. V platnost má vstoupit 21. prosince a má platit tři roky.

Počet imigrantů do Švédska s obnovením kontrol klesl

Švédský premiér Stefan Löfven na konci listopadu oznámil, že jeho země je nucena zpřísnit hraniční kontroly i dosud vstřícnou azylovou politiku.

Od obnovení pasových kontrol na hranici u Malmö v polovině listopadu počet běženců přicházejících do Švédska klesl o 30 procent.

Švédsko je oblíbenou imigrační destinací

Podle švédského imigračního úřadu přijala desetimilionová země od ledna do listopadu téměř 150.000 žadatelů o azyl, což ze Švédska činí jednu z hlavních migračních destinací v Evropské unii. Švédsko, které letos očekávalo až 190.000 žadatelů o azyl, už má potíže s ubytováním běženců.

Dánsko možná obnoví kontroly hranici s Německem

V reakci na kontroly ve Švédsku zvažuje Dánsko obnovení kontrol na své hranici s Německem. Rozhodnutí o tom by dánská vláda měla přijmout na začátku ledna.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek