Merkelová: Německo výrazně sníží počet imigrantů

07.01.2016
Euroskop, čtk

Německo chce výrazně snížit počet přicházejících běženců a zároveň zachovat volný pohyb osob v Evropské unii, neboť ten je jedním z motorů hospodářského růstu. Na výroční konferenci poslanců bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) to dnes řekla kancléřka Angela Merkelová.

„Je pro mě velmi důležité, abychom dosáhli znatelného snížení počtu běženců tím, že se na jedné straně zasadíme o potlačení příčin útěku, na druhé straně ale využijeme i národní opatření jako je lepší vracení odmítnutých žadatelů o azyl do jejich zemí původu,“ řekla Merkelová při příjezdu do alpského letoviska Wildbad Kreuth, kde se konference CSU koná.

„Zároveň musíme udržet volný pohyb osob v Evropské unii, který je jedním z motorů hospodářské prosperity a žádná země na něj není tak odkázaná jako Německo,“ dodala.

Horní limit je podle Seehofera 200 tisíc běženců

Předseda CSU a bavorský premiér Horst Seehofer před příjezdem Merkelové vyzval ke změně německého přístupu k běžencům. „Trvám na svém požadavku, abychom v roce 2016 změnili svou imigrační politiku, a to ve všech jejích aspektech,“ řekl. „Musíme si všímat i toho, že uprchlické proudy se využívají i ke kriminálním účelům. Většina běženců skutečně prchá před terorem, ale určité osoby toto dění zneužívají také pro své záměry,“ řekl.

Bavorský premiér potvrdil také své dřívější vyjádření, že Německo musí omezit počet přicházejících uprchlíků. Loni jich do země přišlo téměř 1,1 milionu, většina z nich přes rakousko-bavorskou hranici. Seehofer už dříve řekl, že za zvládnutelný počet považuje nanejvýš 200.000 běženců ročně. Na dotaz, co by se stalo po překročení této hranice, se nechtěl vyjadřovat, uvedený počet ale označil za orientační.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek