Generace 21 přiveze křesťanské uprchlíky na konci ledna

08.01.2016
Euroskop, čtk

Do Česka zřejmě na konci ledna přiletí první skupina zhruba 30 křesťanských uprchlíků z Iráku. Po příletu projdou několikadenním přijímacím řízením v uprchlickém zařízení v Zastávce u Brna. Pak budou nejméně půl roku bydlet v Jihlavě, kde se budou učit jazyk a projdou dalším integračním procesem. ČTK o tom informoval mediální zástupce Nadační fond Generace 21 Martin Frýdl. Celkem by do Česka mělo přesídlit 37 křesťanských rodin, což představuje 153 lidí.

Přijetí uprchlíků schválila v polovině loňského prosince vláda. Na jejich přesídlení se bude podílet Nadační fond Generace 21, a to i finančně. „První skupina uprchlíků zamíří do ČR pravděpodobně v poslední dekádě měsíce ledna. Přesné datum není v tuto chvíli určeno, nadační fond zvažuje jak možnost přepravy komerční linkou, tak pronájem leteckého speciálu,“ uvedl v tiskové zprávě Frýdl.

V dalších týdnech by pak měly postupně přijet další skupiny. Integrační proces bude u všech stejný. Nejprve podstoupí přijímací řízení, pak integrační fázi v různých českých městech, která potrvá nejméně šest měsíců. „Veškeré náklady, včetně ubytování, hradí nadační fond a jeho partneři,“ podotkl Frýdl. Až uprchlíci získají azyl, tak se budou moct ucházet o práci nebo se přestěhovat do jiných míst v Česku. „S jejich přijetím a začleněním také budou pomáhat jednotlivé křesťanské komunity v příslušných místech,“ doplnil Frýdl.

„Doufáme, že tyto lidi, kteří přišli nejen o všechen majetek, ale také často o členy rodin, dobře přivítáme a pomůžeme jim znovu začít,“ uvedl ve čtvrtek po jednání městské rady jihlavský primátor Rudolf Chloupek.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek