Německo nově vrací stovky migrantů do Rakouska

12.01.2016
Euroskop, čtk

Stovky migrantů denně vrací policie z německé spolkové země Bavorsko přes hranici do Rakouska. Nově zavedené opatření se týká těch běženců, kteří nechtějí požádat o azyl v Německu, ale v jiné evropské zemi, informovala dnes agentura DPA.

Od počátku letošního roku takto německá policie poslala zpět do sousední země, přes níž migranti putují na západ a sever Evropy po takzvané balkánské stezce, tisíce migrantů.

Mluvčí policie spolkové země Horní Rakousy, která s Bavorskem sousedí, Simone Mayrová-Kirchbergerová uvedla, že denně policisté z Německa zpět do Rakouska pošlou „asi 200 uprchlíků“. Den ode dne přitom podle ní Němci posílají takto více a více lidí.

Návrat k Dublinu

Mluvčí mnichovského oddělení spolkové policie uvedl, že se úřady rozhodly důsledně naplňovat takzvaná dublinská pravidla, podle nichž má žádost o azyl posoudit ten stát EU, který je zodpovědný za kontrolu vstupu konkrétního cizince na unijní území. Je to tedy první členský stát, jehož hranice žadatel překročil. Přísně vzato by spolková policie mohla na základě dublinských pravidel poslat zpět do Rakouska všechny příchozí, upozornila DPA.

Nově prosazované opatření se podle DPA dotklo především lidí, kteří chtěli Německem pouze projít a žádost o azyl podat ve Švédsku. Podle agentury APA krok nejspíš souvisí se zavedením kontrol dokumentů mezi Švédskem a Dánskem a následně na dánsko-německé hranici. Opatření se dotklo především Afghánců, Íránců, Iráčanů a Maročanů, Syřany většinou Němci zpět neposílají.

Mluvčí rakouského ministerstva vnitra Karl-Heinz Grundböck v pondělí uvedl, že ani vstup do Rakouska a tranzit nemohou brát migranti jako něco automatického. Také Vídeň začala v poslední době mnohem častěji posílat migranty zpět do Slovinska. Jen ze spolkové země Korutany policisté za jižní hranici letos poslali už přes 1600 lidí. Důvodem byly většinou chybějící dokumenty či poskytnutí nevěrohodných údajů, jimiž si migranti chtěli zajistit lepší postavení v azylovém řízení.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek