Zpřísní dnes Bundestag kvůli Silvestru azylové zákonodárství?

13.01.2016
Euroskop, čtk

Silvestrovskými násilnými incidenty v Kolíně nad Rýnem a v dalších městech, mezi jejichž pachateli byla údajně řada imigrantů, se budou ve středu po poledni zabývat němečtí poslanci.

Vláda Angely Merkelové útoky odsoudila a slíbila kvůli nim zpřísnění imigračních zákonů. Opoziční poslanci v uplynulých dnech kvůli incidentům ostře kritizovali ministra vnitra Thomase de Maiziéra a žádali jeho demisi.

O silvestrovské noci podle svědků mladí muži arabského a afrického vzhledu v některých německých městech obkličovali ženy, sexuálně je napadali a okrádali. V Kolíně nad Rýnem podalo v této souvislosti trestní oznámení na 550 lidí, dvě pětiny z toho kvůli sexuálnímu útoku. Podobné incidenty v menším rozsahu byly ohlášeny také z Hamburku, Stuttgartu, Düsseldorfu a Norimberku.

Ministři vnitra a spravedlnosti Thomas de Maiziére a Heiko Maas po útocích slíbili zjednodušení pravidel vypovězení cizinců, kteří se v Německu dopustí zločinu. Kancléřka Merkelová a vicekancléř Sigmar Gabriel se vyslovili pro přidělování povinného místa bydliště žadatelům o azyl. Vláda chce také zjednodušit postihování sexuálních násilníků.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek