Německo prodlouží hraniční kontroly na neurčito

21.01.2016
Euroskop, čtk

Německo prodlouží na neurčito kontroly, které loni zavedlo na hranicích kvůli uprchlické krizi. V rozhlasové stanici MDR to dnes ráno řekl ministr vnitra Thomas de Maiziére. Německá policie hlídá hranice od září, kdy se prudce zvýšil počet přicházejících běženců, dosud se počítalo s ukončením kontrol v polovině února.

Země, které jsou součástí schengenského prostoru bez vnitřních hraničních kontrol, mohou tyto kontroly obnovit ve výjimečných případech, kdy může být ohrožena jejich bezpečnost nebo veřejný pořádek. Podle evropských smluv je možné kontroly zavést na 30 dní s možností prodlužování, zároveň je nutné informovat o tom ostatní země Evropské unie a Evropskou komisi.

„Nyní nevidím okamžik, kdy by bylo možné kontroly ukončit,“ řekl dnes de Maiziére. Zároveň však podotkl, že národní řešení nemůže být klíčem pro vyřešení uprchlické krize. Podle něj je třeba zajistit ochranu vnějších hranic Evropské unie, ve spolupráci s Tureckem omezit cesty uprchlíků přes Egejské moře a zlepšovat podmínky v krizových zemích, aby lidé neměli takovou motivaci vydat se na cestu do Evropy.

Zima oslabila migrační vlnu

Ministr také uvedl, že Německu se nyní daří na hranicích registrovat všechny běžence a na rozdíl od konce minulého roku už nerozděluje mezi spolkové země běžence, kteří zatím zaregistrováni nebyli. „Také vracíme zpátky lidi, kteří nemají žádné platné doklady a nechtějí v Německu požádat o azyl,“ řekl.

Podle něj je však nutné počet přicházejících uprchlíků dál výrazně snížit. „V lednu jich v průměru přichází výrazně méně, někdy i méně než 2000 denně. Pořád to ale ještě není dost, navíc se tady projevuje efekt zimy (kdy běženců přichází méně),“ řekl de Maiziére.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek