Norsko začalo vracet žadatele o azyl do Ruska

21.01.2016
Euroskop, čtk

Norské úřady začaly vracet žadatele o azyl, kteří do země přišli přes ruské území, zpět do Ruska. Podle zpravodajského serveru BBC odjel v úterý večer autobus s prvními 13 migranty z uprchlického centra v severonorském městě Kirkenes k ruským hranicím. Oslo již v listopadu oznámilo, že všech asi 5500 migrantů ze Sýrie, Iráku, Afghánistánu a dalších zemí, kteří zvolili cestu do Norska přes Rusko, ze země vypoví.

Podle norských úřadů jde většinou o migranty, kteří se do Norska vypravili poté, co delší dobu žili v Rusku a mají povolení tam zůstat. Rusko přitom norská vláda považuje za bezpečnou zemi.

Migranti proudili po celý podzim přes rusko-norskou hranici na kolech, protože pěší přechod hranice je zakázán, stejně jako přeprava osob bez potřebných dokumentů silničními vozidly. Norsko původně plánovalo, že migranty bude vracet do Ruska rovněž na kolech. Nakonec ale norské úřady rozhodly o přepravě autobusy.

Vracení migrantů, z nichž podle BBC většina pochází ze Sýrie, kritizovaly organizace na ochranu lidských práv. Poukazují mimo jiné na to, že v těchto dnech se teploty na hranici pohybují kolem minus 30 stupňů Celsia.

Autobus s prvními 13 deportovanými migranty zamířil na letiště v ruském přístavním městě Murmansku. Mluvčí norské imigrační policie Tor Espen Haga uvedl, že všichni tito migranti měli platná ruská víza či jiná povolení k pobytu. Haga dodal, že vracení migrantů bude pokračovat. „Co se stane dál, je na ruské straně,“ dodal.

V úterý média informovala, že skupina žadatelů o azyl zahájila na severu Norska hladovku na protest proti údajnému špatnému zacházení ze strany norských úřadů a proti plánovanému vypovězení ze země. Někteří prý z obav před vyhoštěním z uprchlického centra utekli.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek