Ministři vnitra EU budou diskutovat o migraci

25.01.2016
Euroskop, čtk

Migrační problematika nebude chybět na prvním letošním jednání ministrů vnitra evropské osmadvacítky. Sejdou se neformálně, schůzku nynější nizozemské předsednictví EU svolalo do námořního muzea v Amsterodamu. Ministři se ale budou věnovat také otázkám boje s terorismem.

Holanďané chtějí co nejrychleji dosáhnout shody členských zemí nad prosincovým návrhem Evropské komise na vznik celoevropské pohraniční a pobřežní stráže. Schůzky k tématu proto chtějí pořádat každý měsíc tak, aby jednání postupovala kupředu rychle. Dnešek je první příležitostí najít odpověď na základní otázky s návrhem související.

Ministři by ovšem také mohli probrat, jakým způsobem bude možné v případě potřeby prodloužit kontroly na vnitřních hranicích schengenského prostoru. Komise minulý týden naznačila, že možností je využití článku schengenského kodexu, který hovoří o reakci na systémové nedostatky na části vnější hranice EU.

Dopoledne, v části věnované boji s terorismem, by ministři měli probírat otázky spojené s výměnou informací o evropských bojovnících, kteří se účastnili konfliktu v Sýrii. Mluvit by měli také o způsobech, jak zlepšit výměnu dat týkajících se zbraní či materiálů, z nichž je možné zbraně vyrobit.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek