Švédsko chce vyhostit až polovinu loňských imigrantů

28.01.2016
Euroskop, čtk

Švédsko vyhostí až polovinu ze 160.000 migrantů, kteří do země přišli loni v rekordním počtu. Podle agentury AFP to ve středu řekl ministr vnitra Anders Ygeman. Pryč z dosud vstřícné skandinávské země budou muset podle ministra neúspěšní žadatelé o azyl, kteří buď odejdou dobrovolně, nebo k tomu budou úřady přinuceni.

„Mluví se o 60.000 lidech, ale ten počet může vzrůst až na 80.000,“ řekl Ygeman v rozhovoru pro ekonomický deník Dagens Industri. Vláda podle něho pověřila policii a imigrační úřad, aby důsledně dohlédli na jejich dobrovolný odchod či vyhoštění.

Švédsko patří spolu s Německem a Rakouskem k zemím, které během současné migrační krize přijaly nejvíce žádostí o azyl. Situace ve Švédsku se ovšem podle premiéra Stefana Löfvena stala „neudržitelnou“, a země proto musela zavést kroky vedoucí k omezení počtu přijímaných běženců včetně hraničních kontrol. Premiér zároveň tento týden na ekonomickém fóru v Davosu prohlásil, že pokud země EU do dvou měsíců nenajdou společnou řeč v otázce řešení migrační krize, hrozí rozpad osmadvacítky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek