Lodě NATO na ochranu hranic míří do Egejského moře

12.02.2016
Euroskop, čtk

Do Egejského moře by mohly dorazit první lodě Severoatlantické aliance, která se ve čtvrtek rozhodla, že pomůže zpomalit příliv migrantů do Evropy. Jak řekl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, úkolem je sdílet s místními účady informace a zajistit dohled nad oblastí a přispět tak k přerušení tras převaděčů, kteří uprchlíky vozí do Evropy, nikoliv zachycovat a odklánět zpět lodě s uprchlíky.

Jde o první námořní misi NATO za současné uprchlické krize, označované za nejhorší od roku 1945.

Vrchní velitel sil NATO v Evropě generál Philip Breedlove ve čtvrtek řekl, že by plavidla měla být na místě do 24 hodin a že pracuje na plánu mise.

Počítá se s tím, že turecká a řecká plavidla budou operovat výhradně ve svých pobřežních vodách, a také s tím, že uprchlíci, které lodě NATO zachytí, budou vraceni do Turecka bez ohledu na to, kde budou nalezeni.

Mise bude spolupracovat s agenturou FRONTEX

Misi povede námořní skupina 2, která působí pod velením Německa a čítá pět lodí. Jako první se do mise zapojí tři z těchto plavidel. Mnoho zemí už nabídlo, že do projektu přispěje vlastními loděmi.

Předpokládá se, že mise NATO bude sdílet informace s řeckou a tureckou pobřežní stráží a také s evropskou agenturu pro ochranu vnějších hranic EU Frontex. Agentura má být v budoucnu aktivní na řecko-turecké hranici a bude působit jako evropská pohraniční stráž.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek