Valls: Francie nechce trvalé přerozdělování uprchlíků

15.02.2016
Euroskop, čtk

Francie odmítá trvalý mechanismus přerozdělování uprchlíků mezi státy Evropské unie, který prosazuje Německo, prohlásil na bezpečnostní konferenci v Mnichově francouzský premiér Manuel Valls.

Evropa by se ale podle Vallse měla držet plánu na přerozdělení 160.000 běženců z Řecka a Itálie, na kterém se státy unie dohodly loni přes odpor některých zemí, včetně České republiky.

Francie podle premiéra dodrží svůj slib, že v rámci loňské dohody na přerozdělení běženců přijme 30.000 lidí. Nepřistoupí však na žádné zvýšení tohoto počtu. „Žádné další nepřijmeme,“ prohlásil Valls. „Francie nikdy neřekla ‚pojďte do Francie‘,“ dodal.

„Francie to odmítá,“ řekl Valls na adresu trvalého mechanismu přerozdělování uprchlíků. Evropská unie by podle něj měla „vyslat vzkaz, že už více uprchlíků nepřijme“.

Francie loni zaregistrovala 79.130 žádostí o azyl, což je o 22 procent více než v předchozím roce. Je to ale jen zlomek ve srovnání s Německem, kam loni přišlo 1,1 milionu uprchlíků, nejvíc od konce druhé světové války.

O tom, že evropské země nemohou v dlouhodobém horizontu přijímat tolik uprchlíků jako dosud, hovoří Valls opakovaně.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek