Chorvatsko poslalo více policistů na hranice se Srbskem

17.02.2016
Euroskop, čtk

Chorvatská policie oznámila, že se rozhodla posílit ochranu hranic se Srbskem a do oblasti poslala více policistů. Reagovala tak na oznámení Rakouska o přísnějších kontrolách migrační vlny, která směřuje takzvanou balkánskou cestu dále do západní Evropy, zejména do Německa, uvedla agentura Reuters.

„Chorvatsko poslalo další jednotky pohraniční a pořádkové policie, aby oblast u hranic se Srbskem a v jejich blízkosti monitorovaly,“ oznámila policie.

„Policejní šéfové z Rakouska, Slovinska, Chorvatska, Srbska a Makedonie se 18. února setkají v Záhřebu, aby prodiskutovali současnou situaci a posoudili možná řešení migrační krize,“ dodala chorvatská policie.

Po zavření maďarsko- srbských hranic se uprchlíci vydali do Chorvatska

Uprchlíci proudí do Evropské unie zejména přes Řecko a Itálii. Z Řecka se pak dostávají dále na Balkán do Makedonie a Srbska. Nejprve migrační vlna směřovala hlavně ze Srbska do Maďarska. Poté, co Budapešť hranice se Srbskem loni v polovině září plotem prakticky uzavřela, se proud běženců obrátil do Chorvatska. Když Maďarsko uzavřelo i zelené hranice s Chorvatskem, uprchlíci zamířili do Slovinska.

Od loňského září prošlo Chorvatskem přes 650.000 migrantů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek