Bulharský parlament schvaluje armádní účast při ochraně hranic

18.02.2016
Euroskop, čtk

Bulharský parlament podpořil účast armády na ochraně hranic před ilegálním pronikáním migrantů do země, přítomní poslanci v prvním čtení jednomyslně schválili návrh změn a doplňků zákona o ozbrojených silách, který rozšiřuje aktivity vojska v době míru, informoval server Novinite.bg.

Po konečném schválení zákonných změn, pro něž v prvním čtení hlasovalo všech 156 přítomných poslanců, budou moci vojáci hlídkovat na hranicích společně s policisty.

O tom, že 240členné Lidové shromáždění zapojení armády do ochrany hranic schválí definitivně, nikdo nepochybuje. Svědčí o tom i skutečnost, že 146 poslanců také schválilo zkrácení lhůty mezi dvěma čteními předložených změn zákona o obraně a ozbrojených silách na tři dny.

Doposud má totiž bulharská armáda v době míru, pokud jde o ochranu hranic, jen logistickou úlohu.

Bulharsko se potýká se zvýšeným migračním tlakem

Bulharsko je v poslední době vystaveno zvýšenému tlaku migrantů snažících se dostat zejména z Blízkého východu a Asie přes Turecko a Balkán do západní Evropy, byť ne v takové míře jako Makedonie, Srbsko, Chorvatsko a Slovinsko. V loňském roce Bulharskem prošlo několik desítek tisíc takovýchto migrantů.

O schválení plánu na využití armády při ochraně hranic požádala ve středu republikový parlament rovněž slovinská vláda. Hlasování zákonodárného sboru se očekává příští týden.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek