Europol otevřel nové centrum proti pašování migrantů do Evropy

22.02.2016
čtk

Policejní organizace Evropské unie (Europol) dnes v Haagu otevřela nové centrum pro boj proti pašování přistěhovalců. Sdělil to ředitel Europolu Rob Wainwright. Uvedl, že se tak děje v rámci úsilí 28 členů unie řešit migrační krizi. Na 90 procent žadatelů o azyl se podle něj dostává do Evropy pomocí nějaké zločinecké sítě.

Nové centrum v nizozemském sídle Europolu bude pomáhat členským zemím posílit jejich výměnu informací a koordinaci operací v terénu. Do pašování migrantů do Evropy se podle zpráv Europolu zapojuje více než 40.000 lidí. Loni se Europol zabýval více než 1550 případy této trestné činnosti.

Šéf Europolu ale dnes především podle belgického zpravodajského serveru Sudinfo šokoval tvrzením, že v EU nyní jsou tisíce teroristů a že terčem teroru se stanou nejméně dvě velká města. „Evropa čelí největší teroristické hrozbě za více než deset let. Nyní je v Evropě 3000 až 5000 teroristů. Dvě až čtyři velká města budou terčem úderu,“ řekl podle webu Brit Wainwright německému listu Neue Osnabrücker Zeitung.

To podle Sudinfo oživuje obavy evropských expertů, že nové teroristické útoky na starém kontinentu by mohly současně zasáhnout více zemí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek