DPA: Mise NATO v Egejském moři má problémy

23.02.2016
Euroskop, čtk

Plánované nasazení jednotek NATO proti pašerákům lidí v Egejském moři se podle zpráv z Atén komplikuje, informovala o tom agentura DPA s odvoláním na řecký deník Ta Nea.

Řecký deník Ta Nea podle agentury DPA napsal, že turecká strana popírá tu část dohody mezi EU, NATO a Ankarou, podle které by měli být uprchlíci zachránění loděmi Severoatlantické aliance vraceni do Turecka. Tuto informaci potvrdily agentuře DPA i zdroje blízké řeckému ministerstvu zahraničí.

Země NATO se předminulý týden dohodly na okamžitém vyslání tří plavidel do Egejského moře, která mají pomoci bojovat proti pašerákům lidí.

Stoltenberg: Mise NATO nemá uprchlíky zachycovat

Podle generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga nemá být úkolem mise zachycovat a odklánět zpět lodě s uprchlíky, ale sdílet s místními úřady informace, zajistit dohled nad oblastí a přispět tak k přerušení tras převáděčů.

Přes Egejské moře proudí z Turecka do Řecka a pak dále do Evropy desetitisíce uprchlíků, loni jich touto cestou přišlo do Řecka skoro 860.000 a jen od začátku letošního roku do soboty jich podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) připlulo už 94.270.

Turecko: Egejské moře má být demilitarizované

Podle agentury DPA je další problém v nasazení lodí NATO do oblastí Egejského moře, které podle Turecka musí být demilitarizované. DPA také uvedla, že podle řecké pobřežní stráže jsou dosud lodě NATO v mezinárodních vodách a nepřibližují se oblasti mezi řeckými ostrovy a Tureckem.

Misi NATO vede námořní skupina 2 pod velením Německa, která se skládá z pěti lodí – německé, kanadské, italské, řecké a turecké.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek