Vídeň omezí proud uprchlíků do Německa. Chce ale slyšet kvótu

24.02.2016
Euroskop, čtk

Rakousko omezí počty uprchlíků, které nechává přes své území projít do Německa, pokud Berlín oznámí pevnou kvótu, kolik běženců přijme. V dnešním vydání deníku Bild to řekl rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz. Němečtí politici Rakousko kritizují za to, že denně přijímá 80 žadatelů o azyl a 3200 uprchlíků posílá dál do Německa.

„Rakousko má zájem na partnerství a spolupráci s Německem. Očekáváme proto, že Německo oznámí, zda je ještě připraveno uprchlíky přijímat a v jakém počtu, nebo zda už k tomu připraveno není,“ uvedl Kurz. Německé kroky ale podle něj zatím nenaznačují, že by Berlín jasně rozhodl o omezení počtu přicházejících běženců.

„Celkově musíme uprchlický proud omezit. Rakousko loni zaznamenalo v přepočtu na počet obyvatel víc žádostí o azyl než Německo. Podruhé už něco takového není možné,“ řekl rovněž rakouský ministr.

Kritika z Berlína

Němečtí politici současný rakouský postoj v uprchlické krizi kritizují. Ministr vnitra Thomas de Maiziére označil za nepřijatelné, aby se Vídeň bránila přijímat běžence a nechávala řešení problému na Německu. Podle poslaneckého klubu konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové se Rakousko nezajímá o dopady vlastní imigrační politiky.

Ve Vídni dnes budou jednat ministři vnitra a zahraničí Rakouska a zemí západního Balkánu o opatřeních, jež mají výrazně omezit počet uprchlíků, kteří se chtějí dostat dál do evropského vnitrozemí. Německá média kritizují, že na schůzku nedostali pozvání němečtí politici.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek