Komise plánuje Řecku pomoci s uprchlíky půl miliardou eur

01.03.2016
Euroskop, čtk

Evropská komise pracuje na plánu nouzové pomoci Řecku, které čím dál více zaplavují běženci, neboť Makedonie a další země na takzvané balkánské trase výrazně omezily průchodnost svých hranic. Podle agentury DPA to oznámila mluvčí komise Mina Andreevová. Řecká agentura AMPE odhaduje, že by pomoc mohla dosáhnout asi půl miliardy eur (13,5 miliardy Kč).

Podle Andreevové má pomoc směřovat k posílení přijímacích a ubytovacích kapacit pro uprchlíky a ke zlepšení kontroly vnějších hranic. Financování má být využito na přesun žadatelů o azyl do zbytku členských států EU a na vyhošťování těch migrantů, na které se potřeba azylu nevztahuje.

Schválí Komise pomoc již ve středu?

„Jsou tu nouzové finanční prostředky, které mohou být vyplaceny poměrně rychle,“ citovala Andreevovou DPA. „Právě jsme obdrželi analýzu potřeb (z Řecka) a snažíme se na to navázat tak rychle, jak jen to je možné,“ dodala.

Podle AMPE by nouzový plán měl být schválen Evropskou komisí na jejím pravidelném zasedání již ve středu. Řecký server Iefimerida už v pátek napsal, že Atény požádaly komisi o nouzovou pomoc ve výši 450 milionů eur (12,2 miliardy Kč) na zajištění 100.000 uprchlíků, kterých by v zemi mělo odhadem potřebovat pomoc v příštím půl roce.

Polovina běženců má být podle představ řecké vlády ubytována v táborech a polovina v hotelích, čímž chce Řecko pomoci i turistickému průmyslu. Podle belgického listu De Standaard chce komise spolupracovat například s úřadem Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky na výstavbě uprchlických táborů v zemi.

Problémy kvůli omezení na makedonské hranici

V současnosti je v Řecku v nouzi přes 27.000 běženců, pro které se budují nouzové ubytovací tábory v bývalých kasárnách nebo na stadiónech a tělocvičnách. Při současném přílivu běženců na řecké ostrovy z Turecka by jich ale do konce března mohlo být již 70.000 a do léta podle chmurných předpovědí až 200.000.

Regulace příjmu uprchlíků na makedonsko-řecké hranici na několik stovek denně vyvolalo v pohraniční oblasti na řecké straně chaotickou situaci. Mezinárodní organizace hájící lidská práva Amnesty International označila uzavření hranic za „diskriminační“ a za „hanebnou spoušť“. Podle organizace je tragické, že evropské země věnují větší úsilí na blokování hranic, než na poskytnutí ochrany a základní pomoci uprchlíkům a žadatelům o azyl.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek